Urbana värmeöar är inte alls särskilt kul

”Med alla sina hårdgjorda ytor och tät bebyggelse utan grönska blir staden extra varm.”

”Det är i städerna det hettar till på ett särskilt sätt; storstaden kan i framtiden bli synonym med värmestress, urbana värmeöar.”

”Sällan har väl vikten av parker blivit tydligare än denna sommar. Vi behöver dem för skugga, lek och återhämtning. Vi ser dem som gröna lungor i staden. Men parkerna gör också ett ovärderligt jobb för staden, genom att reglera temperaturer. Och stora parker har större verkan än små; de kan ha en kylande effekt som sträcker sig långt.”

Läs hela Elisabet Anderssons utmärkta krönika i SvD via länken längst ner i inlägget.

Mina kommentar: Givetvis måste vi alla hjälpas åt med att få städerna att grönska: Fler parker, trädallér, grönskande trädgårdar med ett minimum av stensättningar, gröna tak, parkeringsplatser omgivna av skuggande träd, företag som omges av träd, buskar och gräs istället för av livlös och kokhet asfalt och bilpooler för att radikalt minska antalet bilar inkluderande parkeringsyta.

Det finns mycket att göra. Man kan t.ex. undra varför miljön kring affärerna vid Framnäs City är så steril och ogästvänlig. Var finns träden och var finns cykelställen? Går det ett cykelställ på 500 bilplatser?

Snacka om hårdgjorda ytor. Hur blir människor som vistas i så brutal miljö:

42197756-3BB4-4111-AF09-F14D0FDDF4F2

https://www.svd.se/i-framtiden-kan-stader-bli-synonyma-med-varmestress/i/senaste

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: