Den som vanvårdar naturen förvildar kulturen

Dagens ”Understreckare” om Nordens flora väcker tankar hos bloggaren.

https://www.svd.se/nackrosen-har-plotsligt-blivit-mycket-gammal

”Hvarje lands materiella odling börjas med den yttre naturens förädling, varje folks intellectuella genom klarare insigt i naturvetenskaperne; när naturen i båda fallen vanvårdas, förvildas kulturen.”

Så skrev Elias Fries (1794–1878), svampmänniskan från Femsjö i Småland som blev professor i botanik och praktisk ekonomi, därtill även riksdagsman och ledamot av Svenska Akademien.

Vi skulle behöva skicka ut våra politiker på Botaniska utflykter. Företrädare som förintar den tätortsnära skogen och samtidigt låter stensätta och asfaltera det sista vi har av grönska inne i våra tätorter – sådana individer har mycket att lära. Bildning saknas uppenbarligen.

I det lokala valmannifestet påstår Liberalerna att de värnar våra grönområden och skogar. De säger sig även värna kunskap och bildning. Det låter lovande.

Jag tvivlar dock på att liberalerna har läst Fries bok ”Botaniska utflykter”. Men både liberaler och alla andra kan ju börja bildningsresan med nyutgåvan av Nordens flora. Där kan man bl.a. läsa att näckrosen är en av våra allra äldsta gömfröiga växter med 200 miljoner år på nacken.

13D9A936-ACCE-4E50-B970-4B29C3CD14FC

Att på utanskriften se skillnad på en individ som har blåsippan som partibeteckning och en som har blåklinten är inte alltid lätt.

Men efter valet lär vi få veta sanningen. Det som eventuellt har legat fördolt uppenbaras. Blåklinten fruktar jag inte men blåsippan är inte alls lika rar som den vill framställa sig. Hela vår kultur är i fara om sipporna tar över.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: