BMAA och ALS

Min ena dotter och jag kom in på en diskussion om risken med att äta musslor och ostron.

Jag drog mig till minnes en artikel jag läst i SvD för några år sedan. Efter den lässtunden har jag aldrig mer förtärt musslor (ostron har aldrig ingått i vårt kosthåll). Det finns nämligen en ökad risk att utveckla ALS, alzheimer och parkinson. Nervgiftet BMAA bildas av cyanobakterier och anrikas när blötdjuren (molluskerna), dvs ostronen och musslorna, filtrerar vattnet på jakt efter föda, typ växtplankton.

Artikeln handlar mest om Östersjön men risken med dessa havets läckerheter finns på många håll på Jorden, t.ex. i västra delen av Stilla Havet (Guam) och i de stora sjöarna i USA.

Rubriken nedan är lite missvisande. Givetvis bör man inte bada i vatten med mycket cyanobakterier. Men att förtära mollusker som koncentrerat BMAA, det är på intet sätt tillrådligt.

AF551CE3-5706-4A6D-B9E7-4F06FAED3A41

https://www.svd.se/sommar-vatten-2-bad-i-alger-kan-leda-till-alzheimer-paverkar-oss-mer-an-vi-trott

 

%d bloggare gillar detta: