BioArctic rusar

”Bioarctic utvecklar den till aducanumab (Biogen) konkurrerande läkemedelskandidaten Ban2401.  Medan både aducanumab och Ban2401 riktar in sig på det som kallas amyloid-beta (den huvudsakliga komponenten i amyloida plack) är Ban2401 selektivt för oligomerer/protofibriller. Protofibriller är den toxiska form av amyloid beta-molekyler som enligt Bioarctic, med professor Lars Lannfelts forskning i spetsen, anses medverka i den neurodegenerativa processen i Alzheimers sjukdom.”

Bloggaren har ägt aktier i Bioarctic en längre tid. Pengamässigt har det inte varit någon lysande affär, med cirka 30% minus på de investerade pengarna.  Men det viktigaste med läkemedelsaktier är självklart att stödja forskningen.

Vid 12.30-tiden idag inträffar dock något märkligt. På en dryg timma stiger aktien med cirka 60%.

5AA8DAED-0BCF-43F6-8C27-FFE35E114A6F

Lyftet beror på konkurrenten Biogen i dag presenterat nya data kring antikroppen aducanumab. Den nya informationen visar på den kliniska nyttan av att minska amyloid i hjärnan för patienter med tidig Alzheimers sjukdom. BAN2401 har tidigare i en stor klinisk studie visat på kraftigt minskad amolyid i hjärnan och klinisk nytta. Uppgifterna stöder därmed också utformningen av den pågående fas III-studien med BAN2401, säger Gunilla Osswald, vd på Bioarctic .

Biogen har i samråd med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA  beslutat om en ansökan om marknadsgodkännande som kommer att lämnas in i början av 2020. Därtill kommer bolaget att inleda diskussioner med myndigheter på internationella marknader som Europa och Japan.

De positiva resultatet som ses i den nya analysen drivs av större exponering till en högre dos av adacanumab jämfört med tidigare analyser. Patienterna visade fördelar både på kognition och funktion som minne, orientering och språk men fördelar vid utförandet av vardagliga hushållssysslor. Resultaten baseras på analyser från fas III-studierna Emerge och Engage.

2 reaktioner till “BioArctic rusar”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: