Koboltbomben

Vätebomben och neutronbomben känner jag till. Men i den bok jag nu läser, ”Undergångens skuggor”, dyker även begreppet koboltbomb upp.

Antagligen har inga sådana bomber tillverkats men de skulle kunna utgöra det ultimata domedagsvapnet.

Teoretiskt kan ett kärnvapen kryddat med kobolt skapa ett dödligt moln av damm, ett moln som med hjälp av vindarna kan sprida sig tills det täckte hela jordklotet – och leda till att allt mänskligt liv utplånas.

Funktionen hos en sådan bomb skulle baseras på att vid detonation blir kobolt utsatt för radioaktiv strålning (neutroner) som skulle göra materialet extremt radioaktivt under många år, detta till skillnad från vanliga kärnvapen där det värsta nerfallet försvinner inom några veckor eller månader.

I filmen Dr Strangelove lär koboltbomben ha figurerat (foto Wikipedia):

3A2C0565-FF77-44B8-96E7-EAFFAC2D66EB

Jag har för mig att filmen var en dundersuccé, med strålande skådespelarinsatser, av bl.a. Peter Sellers.