Kaspar, Melchior och Baltasar

Trettondedag jul firas till minne av de tre vise männen och deras visit vid krubban i Betlehem.

De var österländska stjärntydare och visste att en ny stjärna skulle tändas på himlen när Guds son skulle födas. Därför följde de stjärnan. De fann Jesus i stallet och hyllade honom med guld, rökelse och myrra. Männen representerade varsin av den tidens kända världsdelar – Europa, Asien och Afrika.

Foto Wikipedia

E535C118-F6FB-4815-88AB-D4FD84F754A5

Att överhuvudtaget lyckas skrapa ihop tre visa män nu drygt 2.000 år senare är inte lätt. Dårskap är en utbredd åkomma bland världens manliga ledare, senast manifesterad i Iraks huvudstad Bagdad.

Istället för gåvor avfyras missiler, för att döda. Civilisationens fernissa är tunn. Vissa män i ledande ställning har uppenbarligen inte fått en endaste strykning.

I värsta kan det utmynna i ett WWIII.

Jag frågade Anne häromdagen var vi har vårt skyddsrum. Det vet vi faktiskt inte. Men det spelar nog ingen roll. En enda atombomb kan utplåna ett land stort som Frankrike.

Måhända att en civilisation på en beboelig planet i vår del av Vintergatan tror att en frälsare är född när en ny stjärna plötsligen tänds på himlen. Men det var bara Trump som tryckte på knappen.