Sanningsvittnet Björn Olsen

Professor Björn Olsen i SvD:

https://www.svd.se/expert-fel-strategi-att-tona-ner-viruslarmet/i/senaste

”Folkhälsomyndighetens sätt att hantera utbrottet av coronavirus får hård kritik.

Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. Han anser tvärtom att det skickar fel signaler.

De senaste dagarna har det kommit besked om allt fler smittade av coronaviruset i länder som Italien, Iran och Sydkorea. Trots detta har Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell gång på gång förklarat att spridningen är kontrollerad och att det inte finns skäl att oroa sig för en pandemi. Ett budskap som Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, kritiserar.

Världshälsoorganisationen har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna, säger han.

Konsekvensen kan enligt Olsen bli att åtgärder för att minska smittan vidtas för sent.

Om det drämmer till blir vi för överraskade, vilket ökar risken för en onödig pandemisk spridning. Det här är inget vi kan ta när det kommer.

Att man i den allmänna diskussionen drar paralleller mellan viruset och säsongsinfluensan är enligt Olsen nonchalant.

Ordet ”bara” har smugit sig in. Att om viruset sprider sig i Sverige drabbas ”bara” de äldre och sjuka. Vi måste ta hand om dessa på ett mänskligt sätt. Att avfärda risken för den här sköra gruppen i samhället blir djupt stötande, säger han.”