Min ”dödsfiende” Ivar Arpi ger Anders Tegnell en välbefogad skrapa

Politiskt sett står vi ljusår ifrån varandra, Ivar Arpi och jag. Men någon gång emellanåt kan Arpi faktiskt haspla ur sig något riktigt vettigt, som nu i eftermiddag:

9F118CBD-D236-4E06-A7CA-308C2B6F4101

https://www.svd.se/underskattar-folkhalsomyndigheten-corona

Texten i sin helhet kan läsas och begrundas här:

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har konsekvent underskattat coronaviruset. Andra experter rekommenderar fler och kraftigare åtgärder. Saktmodighet kan straffa sig.

Lyssna på myndigheterna. Lita på experterna. Låt bli att killgissa om komplexa frågor. Goda råd, i de flesta lägen, men särskilt nu. Corona, eller Covid-19 för finsmakarna, oroar många. Vad gör man om man är orolig? Man googlar, läser på och diskuterar med nära och kära. En fråga som dyker upp direkt är: vad vet Folkhälsomyndigheten som andra inte vet?

Nyss meddelade Världshälsorganisationen att man klassar coronaviruset som en pandemi. Och i dag hemställde Folkhälsomyndigheten till regeringen att förbjuda sammankomster med över 500 deltagare. Men det gäller inte arbetsplatser, skolor eller andra privata samlingar. Inte kryssningar heller, om någon undrar. På dagens pressträff ville statsepidemiolog Anders Tegnell inte heller utfärda några förbud mot att besöka äldreboenden, trots att äldre är de hårdast drabbade.

Det är här det blir svårt att förstå för en lekman: om man vet att karantän fungerar, varför inte införa besöksförbud till äldreboenden redan i dag? Varför inte vara på den säkra sidan? Ett antal stora företag, bland annat Spotify och Google, bestämde i går att deras anställda ska arbeta hemifrån. Borde inte Folkhälsomyndigheten också råda till det?

Anders Tegnell har tyvärr utmärkt sig genom att konsekvent underskatta coronaviruset. Under sportlovsveckorna var många oroliga för vad som skulle ske om folk åkte till Alperna och tog med sig smittan hem. Tegnell tyckte inte att man skulle avstå, eftersom det bara var i Wuhan i Kina som viruset fanns: ”När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudtaget.”

De svenskar som bar på smittan och evakuerades hem i början av februari sattes i frivillig hemkarantän. Anders Tegnell bedömde då att ”risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig”.

Att ”lita på experterna” är svårt när Folkhälsomyndigheten av allt att döma har underskattat coronaviruset, och när experter säger olika saker. ”Att spela ner risken för spridning i Sverige gör att vi inte förbereder oss”, sade infektionsprofessor Björn Olsen för en vecka sedan. I går var han med i TV4 och menade att spridningen av coronaviruset ”till och med har blivit värre” än han trodde. Och då var han ändå en av de mer pessimistiska från början .

Han är inte ensam. Epidemiologen Joacim Rocklöv anser att de svenska myndigheterna har underskattat smittspridningen, när de snarare borde ha övervärderat den. Hans råd är att alla bör undvika kollektivtrafik, hålla avstånd till andra människor, undvika stora evenemang och att jobba hemifrån. ”Om man gör det tidigt får man större effekt än om man gör det senare. Sitter man och väntar på tydligare signaler om smittspridning har man förlorat en del.”

Varför inte ta det säkra före det osäkra?

Nu är det jag igen! Vad gäller Anders Tegnell är vi verkligen inga ”fiender”, han sliter som ett djur. Dock borde han lyssna mer till sin intuition och mindre fyrkantigt.