En ljusglimt i en mörk tid

Vi har bott i vår lägenhet i Stenhammar i två år nu till sommaren.

Men först på sena eftermiddagen denna fredag upptäcker jag något vitt bland trädtopparna ovan Skogshyddans parkering, detta när jag kikar ut genom vardagsrumsfönstret.

Fågelkikaren kommer fram. Det vita har ett brett rött band mitt över. Men det är ingen vitryggad hackspett eller någon annan raritet. Vad jag ser i kikaren är i själva verket fyren nere i Lidköpings hamn.

8523AFDB-FB84-45EF-8065-3136F89C90B9

När jag tar fram kikaren senare under kvällen ser jag blinkningarna.

Av kompisen Tommy får jag strax därpå beteckningen för detta fyrljus:
FL(3) WRG 9s 13M

Således syns fyrljuset 13 distansminuter i klart väder

Jag drar en enslinje från Stenhammar ner till fyren (på kartbladet). Linjen passerar så småningom Skarabostäder (där jag bodde mina först fem år i livet), därefter Norra Ving där min farmor föddes, fortsätter via Hornborga Naturum, över Sydbillingen och Ekedalen för att till slut hamna söder om Tidaholm.

Hur många distansminuter det är ner till Velingabygden är av ringa betydelse. Men med bussen tar det nog bortåt 3 timmar (plus 10 km promenad från Busstationen i Tidaholm).

Det viktiga är inte att ta sig dit. Det viktiga är att veta var man hör hemma.

Och drar jag enslinjen åt andra hållet kanske jag rentav hamnar i Skepparetorpet på Spårön, det torp som en gång i tiden beboddes av mina anfäder, och löd under Lindholmens slott.