Ett råd att ta på stort allvar

1347A56E-08F3-49DD-84BB-CCD066F40D59

Inflammationshämmande läkemedel kan förvärra infektioner med coronaviruset. Det varnar hälsomyndigheter i flera länder som nu uppmanar människor med feber att istället ta paracetamol. Fall med unga väcker oro.

Först ut var Frankrikes hälsominister Olivier Véran som på lördagen via Twitter sa att ”antiinflammatoriska läkemedel kan förvärra covid-19-infektioner, vid feber ta paracetamol”. Landets premiärminister Jérôme Salomon sa därefter att ”allvarliga fall kopplade till inflammationshämmande läkemedel har hittats bland patienter med covid-19”. Dessa läkemedel uppges dämpa kroppens eget immunförsvar, samt även dölja symptom vilket kan göra att sjukdomen förvärras snabbt.

– Informationen baseras för tillfället på tillståndet hos patienter på intensivvårdsavdelning. Läkare har konstaterat att massiva mängder av inflammationshämmande läkemedel tagits av särskilt unga som tidigare varit vid god hälsa och nu drabbats allvarligt av covid-19, skriver tidningen Le Figaro.

På söndagen gick även myndigheter och sjukhus i grannlandet Schweiz ut med liknande varningar. ”Antiinflammatoriska läkemedel bör inte tas vid influensatillstånd som kan orsakas av covid-19, vid feber bör enbart paracetamol tas. Denna rekommendation gäller även barn”, meddelade universitetssjukhuset CHUV i Lausanne. Obekräftade uppgifter om fyra unga med covid-19 på sjukhusets intensivvårdsavdelning som tagit stora mängder inflammationshämmande förekom på söndagen.

På söndagskvällen underströk chefen för intensivvårdsavdelningen vid universitetssjukhuset i Genève allvaret.

https://www.svd.se/myndigheter-undvik-inflammationshammande