Problem med rötter på Kållandsögrenen

Jag har fler strängar på min lyra än det tema som fyller rapporteringen i våra media. Man kan nästan tro att det första ord de små liven klämmer ur sig blir corona, och inte som sig bör, mamma.

En av dessa andra strängar är släktforskning. Kållandsgrenen vilar för närvarande. Just nu är det fullt fokus på anfäderna på Kållandsö.

A5338283-22B7-4B9A-9C59-3D0C71F696B3

Men vem var Maria Pehrsdotter? Jag hittar varken födelseförsamling eller datum för födelse, ej heller hennes föräldrar. En fråga är utslängd till Rötters anbytarforum, men hittills utan resultat. Grävandet i arkiven lät få fortsätta.

F26E41AA-C3DC-4C0A-B935-28928FEED188

Ytterligare en sträng på min lyra är läsandet av boken Geijerarvet. Där finns det många rotgrenar att nysta i, dock knappast tillhörande min antavla.

Men alldeles i närheten av min morbror Ivars och min moster Ruts Kvarnegården utanför Falköping bodde en av Geijerättlingarna, grevinnan Agnes Hamilton och hennes familj.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Carl_Lagercrantz_(bankman)

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olof_Lagercrantz

Det är en intressant bok att läsa, dock icke utan tragedier. Den Lilljebjörnska sjukan går nämligen hårt fram, särskilt på mödernet.

https://hum.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//en-slakthistoria-som-rymmer-bade-framgang-och-tragedier.cid1645046

Några som gick hårt åt undertecknad på 60-talet var blinningarna på mossarna runt Kvarnegården. Höhängning på dessa marker var långt ifrån någon höjdare.

Även Carl Lagercrantz på Rogestorp lär ha fått ”bita i gräset”. Hans torvfabrik på dessa mossmarker utvecklades till en ekonomisk katastrof.

Mest av intresse för de släktingar som läser mina inlägg:
Här finns en uppräkning av gårdar i Luttra och vilka som har bott där, bl.a. då på Kvarnegården: http://www.kinneved.se/luttrafolk/luttra_skottning.pdf