Män (inte sällan reaktionära sådana) tror att de får bröst av soja

38C20D00-7318-40DE-A412-0246362E4947

https://www.svd.se/darfor-tror-man-att-sojakott-ger-dem-brost

Experter som har fått frågan huruvida soja framkallar bröst har tagit upp det faktum att män i många asiatiska länder lever på sojarika dieter. Dessa män tycks inte lida av gynekomasti – växande mansbröst – i någon särskild utsträckning. Däremot har de mer sällan diabetes, hjärtsjukdomar och många former av cancer än vad män i USA har. Men kanske biter det argumentet inte riktigt, eftersom asiatiska män så länge har framställts som feminina i västerländsk kultur.

Män får däremot bröst om de blir feta av skräpmat.

Till skillnad från soja har fetma ett samband med minskade testosteronnivåer.

Myter om femininisering bygger på existentiella föreställningar om makt och status.

I en studie gavs män höga doser av fytoöstrogen från soja varje dag i tre månader. Ingen av dem rapporterade någon ökning av bröstvävnad. Däremot noterades förbättringar i deras ämnesomsättning, lägre blodsocker och färre symptom på inflammation.

Experter som har fått frågan huruvida soja framkallar bröst har tagit upp det faktum att män i många asiatiska länder lever på sojarika dieter. Dessa män tycks inte lida av gynekomasti – växande mansbröst – i någon särskild utsträckning. Däremot har de mer sällan diabetes, hjärtsjukdomar och många former av cancer än vad män i USA har. Men kanske biter det argumentet inte riktigt, eftersom asiatiska män så länge har framställts som feminina i västerländsk kultur.

Carol Adams har gjort omfattande studier om dessa föreställningar. Enligt henne och andra forskare är veganism nära associerat med egenskaper som medkänsla, samvetsgrannhet och empati för djur och miljö. I modern västerländsk kultur betraktas detta som feminina drag.

Våld, fysisk dominans och egenintresse ses däremot som maskulint. Lägg till kolonialismen, säger hon, och kött har kommit att tillhöra vita, heterosexuella män.

Nu är det som om växtbaserat kött hotar att beröva gubbsen deras identitet. Att äta kött är ett reaktionärt försök att återta något som redan har gått förlorat.

Bloggaren: De män som dricker mycket öl får däremot gynekomasti.

Från privatmedicin.se: Normalt med bröstkörtelförstoring vid fetma och vid rikligt ölintag (öl innehåller östrogen).