Virusdomptörerna

Tegnell och Löfven försöker tämja en tiger med gamla metoder. Men den här tigern är av en ny typ. Vi vet väldigt lite om den, vi vet inte var den befinner sig, hur stor den är, inte ens hur många tigrar det är.

I andra länder har man stängt in folket för att försöka skydda dem från vilddjuret. Men i Sverige kan den få härja fritt – i exempelvis folksamlingar om 499 personer och på överfulla bussar.

Det är ett farligt experiment. De som tigern kastar sig över får vara glada om de överlever, i värsta fall till priset av svåra (irreversibla?) lungskador.

40AC8C81-17F2-45C4-AFB1-F6105F50E6CE

https://www.sciencemag.org/news/2020/03/mathematics-life-and-death-how-disease-models-shape-national-shutdowns-and-other

”And it’s dangerous for politicians to trust models that claim to show how a little-studied virus can be kept in check, says Harvard University epidemiologist William Hanage. “It’s like, you’ve decided you’ve got to ride a tiger,” he says, “except you don’t know where the tiger is, how big it is, or how many tigers there actually are.”