Världens kanske mest framstående virolog uttalar sig

543928CD-0E38-40A0-99CD-D3274C68CFA4

https://www.svd.se/professor-viruset-hoppar-mellan-varldsdelar-till-2021

Klipp ur artikeln:

Coronaviruset väntas spridas till september i Europa och USA – och länder bör därför inte öppna upp alltför snabbt. Det säger den världsledande virusprofessorn Daniel Lucey till SvD. ”Totalt lär över en miljard människor smittas”.

Han var frustrerad, professorn i infektionssjukdomar vid Georgetown University Medical Center som jobbat med alla sjukdomsutbrott från sars 2003 till ebola 2014. Främst över att Kina mörklagt spridningen av viruset, men också för att Världshälsoorganisationen dröjde med att utlysa internationellt hälsonödläge.

I dag är han lika orolig – men av andra skäl. Världen tycks tro att faran är över, och att samhällen kan slå upp portarna igen.

Men viruset är långt ifrån besegrat.

Virusvulkanerna i Kina och Europa verkar dämpas, men nya utbrott i mindre skala väntar.

Viruset kommer också att spridas vidare i mindre omfattning till september på norra halvklotet. Det finns inte tillräcklig flockimmunitet bland befolkningar för att stoppa det och vaccin är fortfarande långt borta.

Coronaviruset väntas nu korsa över ekvatorn till södra halvklotet; Sydamerika, Afrika och Australien. Dokumenterade fall finns redan i minst 18 länder och spridning pågår i Brasilien, Indonesien och Sydafrika. Under juni-september får dessa länder sin ”vinter-covid-19”.

När viruset härjat på södra halvklotet kommer det sannolikt tillbaka till hösten, tror Daniel Lacey. Så var inte fallet med sars-epidemin 2003. Då hann WHO genom massiva insatser stoppa viruset innan det hann över ekvatorn.

Den här gången är det för sent. Därmed sprids viruset vidare i världen och blir en sjukdom som florerar minst ett år. Minst en miljard människor kommer sannolikt att smittas, och bara i USA beräknas minst 100 000 människor dö, tror Daniel Lacey.

Förhoppningsvis mattas det av under 2021.

Och så mardrömmen: att coronaviruset muterar under tiden som vaccinforskningen pågår och viruset snurrar runt jorden.

Då får man börja om igen och hoppas att något läkemedel kan hålla pandemin i schack, säger Lacey.

Men för tillfället får vi räkna med att leva med detta virus. Delvis är detta Kinas fel. De skadade världen genom att mörka antalet virusfall. Hade Kina varit mer öppet om viruset hade pandemin blivit mindre allvarlig i Europa och USA.