Danska skallar har vi hört talas om

Men danska (och norska!) kramar kan vara minst lika farliga.

Så här står det att läsa i SvD ikväll:

Både danska och norska myndigheter ger nu grönt ljus för mor- och farföräldrar att träffa sina barnbarn igen. ”Det är okej att kramas ibland. Och det är också okej att träffa sina barnbarn” säger Camilla Rathcke, chef vid danska Sundhedsstyrelsen.

Folkhelseinstituttet i Norge  meddelar att myndigheten har fått större kunskap om riskgrupper och barns smittsamhet.

”Vi vet nu att den viktigaste riskfaktorn är hög ålder – särskilt över 65–70 år. Dessutom vet vi att barn smittas mindre ofta och vanligtvis får mildare symtom. Det är främst personer med symtom som smittar andra. Därför anser vi att barn och morföräldrar kan träffas om de upprätthåller smittskyddsråden. Det viktigaste rådet är att inte träffas om någon av parterna har en luftvägsinfektion. Dessutom bör alla noggrant ha tvättat sina händer och hålla sig på avstånd. Det bästa är om du kan träffas utomhus. Om du är helt frisk och under 65 år kan du träffa dina barnbarn inomhus, men försök att hålla avstånd.”

”Även danska Sunhetsstyrelsen ger grönt ljus för folk i riskgrupp att träffa andra igen. Danska DR rapporterar att kramar och besök från familjen åter är ok för personer i riskgrupp. Det är okej att kramas ibland. Och det är också okej att träffa sina barnbarn. Det är varken bra eller nödvändigt att isolera sig på lång sikt och därför kommer vi med nya rekommendationer om hur man fortfarande kan leva sitt liv även om man har en sjukdom eller ett tillstånd som tillför ökad risk vid smitta. Vi har sett att några skyddar sig själva nästan lite för bra. Kanske så bra att de har blivit ensamma och ledsna över att sitta ensam hemma.”

Risken är nu att svenska folket börjar agera på det sätt som myndigheterna i Norge och Danmark rekommenderar. Vad det kan leda till vågar man knappt ens tänka på.