Folk och fylla

”Folk och försvar” har sina årliga dagar på Sälens Högfjällshotell. Man får förmoda att närvarande generaler och politiker är bra på örat frampå kvällskvistarna.

Vi har även en ”Folknykterhetens dag”, en dag som nu för tiden inte gör något större väsen av sig. Det finns till och med de som vill avskaffa denna dag (ledarsidan i dagens Norra Skåne):

F24C63A6-6DD5-47E8-BDDB-E74AC24CD0D3

Det är jättepositivt att ungdomar dricker mindre alkohol än vad de gjort tidigare. Men det är värre med de ”vuxna”. Har någon exempelvis sett ett avsnitt av ”Vem bor här” där någon av de medverkande inte visar upp  vin och/eller spritflaskor? Jag har det inte. Inte att undra på att de flesta besökta hem knappt ser beboeliga ut.

Jag tror inte att något barn i familjer där föräldrarna förtär alkohol som tycker att det är häftigt. Det behövs inga stora mängder för att personligheten hos den vuxne skall förändras. När sådant sker blir barn rädda. Mamma och/eller pappa blir som en helt annan person. I värsta fall ballar föräldrarna ur, totalt.

Det är att bättre att visa prov på mognad. Det gör man (bl.a.) genom att hålla sig nykter.

Således: Upp till förvar för Folknykterheten. Bruk av alkohol är inte värt att förvara, även om vinkännare (och andra starka krafter) gör allt för att normalisera det som egentligen inte handlar om något annat än att mätta ett sug efter alkohol.

Så här skall en som vill komma ut som vinkännare uttrycka sig för att verka hipp:

– Det här var ju fruktigt!

– Det smakar citrus eller äpple

– Det smakar bärigt, fruktigt, mörka bär

– Jag känner lite hallon, det finns drag av fläder i det här vinet.

Vill du gå vidare som vinkännare?

Syra – känner man på insidan av kinderna och sidan av tungan.

Fyllighet – kommer av alkoholen och känns på mitten av tungan.

Om inget annat imponerar eller du har glömt alla snitsiga uttryck:

– Det här var ju intressant – vilket såklart kan betyda precis vad som helst!

Min kommentar: Allt det där skulle jag faktiskt kunna säga om innehållet i den saftflaska vi har stående i kylen. Innehållet är för mig faktiskt riktigt intressant. Smakar särskilt gott till kvällens knäckemackor!!