Hurusom Halvås blev Helås

Det vet jag nu.

Förmiddagsprogrammet i Radio Skaraborg kom idag från Helås och under potatiskoket lyssnade jag lite extra. Då framkom det att när järnvägen drogs mellan Halvås och Tumleberg fick Halvås byta namn till Helås, detta för att inte förväxlas med Kaflås station.

Min åsikt är nog den att namnbytet kunde ha fått bero. Risken att godsvagnar och passagerare skulle hamna fel torde ha varit av ringa beskaffenhet med såpass olika stationsnamn.

Värre är det då med stationerna Växjö och Nässjö. Där borde Nässjö verkligen ha fått byta namn för att inte behöva förväxlas med Växjö.

I ett radioprogram för något år sedan hörde jag om ett nygift engelskt par som tänkt resa från Stockholm till Bodensjön i Sydtyskland. Men när de vaknat och klivit av befann de sig i militärstaden Boden (och där kliver man inte av frivilligt, det vågar jag påstå).

Fast när jag var trött på mina föräldrar under tonårstiden sa jag ibland att jag drar till Boden och blir militär! Numera är jag glad att det inte blev något biljettköp. Och hade jag rest iväg hade jag ångrat mig redan i Ånge, hemmakär som jag är.