Åtta steg mot avgrunden

FED6276D-058D-4977-979E-B0DBE3BFEFDC

CF92BC06-E234-455D-B95D-27EC94A45D3E

Smältande isar har vi hört om – men att haven kan sluta producera syre och molnen försvinna? Jonathan Jeppsson stirrar en mörk framtid i vitögat, i boken ”Åtta steg mot avgrunden”. Han hävdar att en möjlig klimatkollaps ligger närmre än vi tror.

Det kan tyckas som en fruktansvärd tid, när tusentals människor över hela världen dör i ett virus. Ändå är katastrofen bara en viskning om man jämför med det hot som klimatförändringarna utgör, menar journalisten Jonathan Jeppsson.

Han sammanfattar vad forskningen säger om klimatet och framtiden i boken ”Åtta steg mot avgrunden”, som är ett stenhårt knytnävsslag i läsarens mage.

Jonathan Jeppsson hörde något oroväckande i forskarnas röster under intervjuerna – och ville veta hur mycket hopp vi egentligen kan sätta till åtgärderna för att rädda klimatet. Inte särskilt mycket, skulle det visa sig i hans undersökningar.

Få vågar prata klarspråk om hotet vi står inför. Politikerna duckar och människor sätter allt sitt hopp till tekniska innovationer: men de har hittills aldrig fått oss att skära ner på vår energikonsumtion, argumenterar Jeppsson. Han menar att det som krävs snarare är en grundläggande förändring av samhället.

Vi måste omdefiniera vad som är mänskliga friheter i förhållande till klimatet. I det ligger att vi måste gå tillbaka till ett ganska enkelt liv, krävande enorma uppoffringar.

”Rumpetrollandet” har nått vägs ände. Landvetters gater och Ullareds entréer må ej passeras av den eller de som önskar hysa ett hopp om en framtid för människan på Jorden.