Din mobil är guld värd

Klockan åtta på kvällarna är det tävlingsdags i TV4. Eftersom jag är måttligt intresserad av tävlingar av alla de slag (inkluderande sport) brukar då gå och sätta mig vid köksbordet.

Och exakt klockan åtta läggs (till min stora lycka) nästa dags morgontidning ut på nätet.

Igår kväll fastnade jag för en Understreckare som handlar om just det alla tävlande drömmar om – nämligen Guld!!

https://www.svd.se/guldet-slapper-inte-greppet-om-vart-begar

”I augusti passerade spotpriset på guld för första gången drömgränsen 2 000 dollar per ”uns” (31 gram), vilket innebär att den som vill införskaffa en guldtacka med normalvikten 12,5 kg nu får punga ut med nästan sju miljoner kronor.”

”Dess färg och lyster, dess märkvärdiga glimmande och i synnerhet dess hållbarhet har genom åren fått uttrycka drömmar om renhet, perfektion och oförstörbarhet. Naturforskarna lär oss att guld har en atomär profil och molekylär struktur som gör att det inte rostar eller mattas. Den egenskapen har kulturhistoriskt förts över på djuplodande filosofiska och religiösa tankegångar om det eviga, det som består, det som aldrig dör.”

”Guldets ypperliga elektriska egenskaper, i kombination med dess resistens mot korrosion, har gjort det oundgängligt inom elektroniken. I tekniska artefakter som under inga omständigheter får fallera – jetmotorer, rymdskepp, superdatorer, kärnvapen och mycket annat – har det varit självklart att använda sig av guld som elektrisk ledare. Mer förvånande, med tanke på det höga guldpriset, är att guld används i vanliga persondatorer, mobiltelefoner, USB-kablar och annan vardagselektronik. En smartphone innehåller runt 50 mg guld, en volym som med marknadspriset 2 000 dollar per uns kostar mobiltillverkarna runt 3 dollar.”

”Dessvärre är guldutvinning även förenat med omfattande miljöförstöring. Under den kaliforniska guldrushen användes 36 000 ton kvicksilver för att lättare få loss guldet ur avlagringar och stenar. I vår egen tid dominerar den kritiserade cyanidprocessen. Ett grundproblem är att guldkoncentrationen oftast är så låg att väldiga mängder grus och sten måste bearbetas för att man ska komma åt metallen. Den som på sitt finger bär en guldring kan begrunda det faktum att dess framställning uppskattningsvis genererat 20 ton avfallsprodukter.”

”Å andra sidan har guldets sällsynthet stimulerat en omfattande återvinning. En stor del av det guld som nu cirkulerar är därför av gammalt datum. ”Återvinning” för numera tanken till det guld som finns inbakat i kasserad elektronik, men en äldre tradition av att smälta ned diverse konstföremål lever också kvar. Därför finns det en viss chans att guldet i din vigselring – liksom det i din smartphone – ursprungligen grävts upp av slavar i det forna Egypten, präglats till mynt av kung Krösus eller rövats bort av spanska conquistadorer.”

20.000 smartphones innehåller alltså ett kilo guld och din egen ca 50 mg, värt lika mycket som en Trisslott. Men undvik hammare och kvicksilver. Och tänk på att äkta rikedom och lycka inte nödvändigtvis innefattar guld, men tvivelsutan, gröna skogar!!