Strutsmentalitet på Folkhälsomyndigheten

Mikael Dolsten är bördig från Halmstad, numera forskningschef på Pfizer och en av dem som som ligger bakom Pfizers (och tyska Biontechs) vaccinkandidat.

Här intervjuas han i SvD:

https://www.svd.se/svensk-bakom-vaccinet-strutsmentalitet-i-sverige

Den svenska strutsmentaliteten ger han inte fem öre för:

Här i New York finns en stor solidaritet i det att man bär munskydd för att skydda andra. Sverige har en helt annan strategi. Hur ser du på den?

– Det finns så många studier som visar att munskydd är det enklaste och billigaste sättet att skydda framför allt andra. Jag har lite svårt att förstå varför man i Sverige inte använder den formen av enkla skydd. Jag tror att det andra är att strategin i Sverige är väldigt dominerad av enstaka personer. Det är väldigt viktigt att ha en större grupp och inte bara en människa som hörs. Då minskar man risken för det man kallar för ”stork bias”, strutsmentalitet. Strutsen sticker ner sitt huvud och ser inte att hela världen är annorlunda. 

Sverige har förlitat sig för mycket på Anders Tegnell?

– Man har haft en enda person som varit dominerande. Då får man väldigt mycket strutsmentalitet. Det är inte så att man vet bäst i Sverige eller USA eller Tyskland. Man lär sig tillsammans. Jag tror att det är viktigt att inte isolera sig och inte förutsätta att det man sade i början kommer att vara rätt i slutet.”