Uppgifterna om sänkt testosteronhalt och andropaus hos äldre män stämmer inte

”Uppfattningen att mängden testosteron sjunker med stigande ålder är mycket utbredd, en närmast vedertagen sanning. Men det är en myt, menar Stefan Arver, androlog och hormonexpert, som arbetar med behandla sjukdomstillstånd i det manliga könsorganet vid Karolinska institutet.”

”I själva verket bibehåller friska män en normal mängd testosteron livet ut. Mängden testosteron varierar mer över dygnet än vad den gör med ålder.”

Med jämna mellanrum dyker också en annan myt upp, berättar Stefan Arver: ”Andropausen”, det felaktiga påståendet att även män genomgår ett klimakterium.”

”Vad som faktiskt kan medföra sjukligt låga nivåer av testosteron är däremot kroppens fysiska tillstånd i övrigt, och det tillståndet tenderar som bekant att bli sämre med åren.

Övervikt, vi pratar då om fetma, är en tungt vägande faktor. Fetma hänger också ihop med sjukdomar som kan sänka testosteronnivåerna. Diabetes typ två, inflammatoriska sjukdomar som reumatism och kroniska tarmsjukdomar hör till dessa, säger Stefan Arver.”

https://www.svd.se/expert-domer-ut-mediers-sanning-om-testosteron