Risken finns att även äggen tar slut

Preparat innehållande vitamin-D uppges nu vara slutsålda på apoteken.

Men redan för drygt nio månader sedan uppmärksammade bloggaren fördelarna med intag av detta vitamin för att stärka förvaret mot det nya coronaviruset:

https://bengtsfornojsammatankar.com/2020/03/25/stark-forsvaret-mot-covid19-med-vitamin-d/

Men den som inga vitamintabletter har behöver inte misströsta. Ägg är nämligen en superbra D-vitaminkälla:

”Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i sin livsmedelsdatabas till 3,7 mikrogram per 100 gram ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen på att man upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin; 25(OH)-vitamin D.

Kunskapen om att den här formen av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den har fem gånger så hög aktivitet jämfört med vitamin D3, den form som anges för livsmedel och i vitamintillskott. Dagsbehovet av D-vitamin ligger på mellan 10–20 mikrogram, beroende på ålder och hur mycket man exponeras för sol.”