Dubbel skam och dubbelt porträtt

Boken om Björn Skifs är en sådan där som man inte kan sluta läsa.

Men samma dag som den blev utläst kunde jag hämta ut Agneta Pleijels Dubbelporträtt från biblioteket.

Vi fick även låna senaste Råd & Rön, den som fördjupar sig i livsfarliga elprylar från nätjättar, bly i kaffefilter och Skamlistan som toppas av SAS (det gör den egentligen alltid men den här gången handlar det om bolagets ovilja att betala tillbaka pengar för inställda flyg).

Men det var Dubbelporträttet som var orsaken till besöket vid bibliotekets utlämningsbord, boken som handlar om det fiktiva mötet mellan deckarförfattaren Agatha Christie och konstnären Oskar Kokoschka. Medan han målar hennes porträtt samtalar de om döden, kärleken och konsten.

Det är faktiskt Dubbelporträtt som toppar SvD’s Boklista just nu.