Rahm har tjuvtittat bakom lucka 13, den om kaffe

Redan nu kan innehållet bakom SvD’s 13:e lucka i Hälsokalendern avslöjas. Citerat ur artikeln:

I måttliga mängder – tre till fyra koppar kaffe om dagen – tycks såväl risken för hjärt- och kärlsjukdomar som total dödlighet minska.

Kaffe är mycket rikt på polyfenoler som finns i alla växter men i ovanligt hög koncentration i kaffe. För individer som slarvar med grönsakerna anses faktiskt kaffe vara en viktig källa till sådana hälsosamma ämnen.

Kaffe bidrar också aningen oväntat med kostfibrer. Några koppar kan ge nästan lika mycket som morgonmüslin, berättar Tim Spector som är professor vid King’s college i London i sin nya bok ”Spoon-fed – why almost everything we know about food is wrong”. Fibrerna är dessutom av ett slag som gynnar tarmbakteriernas produktion av hälsosam smörsyra (SCFA).

Fibrer i kaffe?? Aningen otippat!!