Kyndelsmässodagens foton

I ett av gårdagens inlägg nämnde jag min tysklärare Anna Wolff. Idag fick jag syn på henne i ett av mina fotoalbum.

Även Greta Bergsten dök upp, min lärare i historia och kristendomskunskap i Realskolan.

Till sist ett foto på mig själv, även det med läraranknytning. På somrarna brukade jag få följa med barndomskompisen Gunnar till föräldrarnas sommarstuga i Ammenäs i Bohuslän. Mamma Kerstin var adjunkt (ämne minns jag inte) och pappan Bengt lektor i biologi. Det blev lika delar salta bad och fågelskådning. I kikaren spanade vi på strandskator och kustsnäppor.


Lite lärdom från Greta: Kyndel är ett gammalt svenskt ord för ljus. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret och dagen benämns ibland ”Lilla Julafton”.

Någon tomte har gudskelov inte synts till!

Huruvida vi elever var några ljushuvuden är svårt att säga. Men alla gick ut med en ljusgrå mössa på examensdagen. Lärarna fick hålla till godo med ett stort antal nya gråa hårstrån.

Värst hade det varit för musikläraren. Lektionerna hade hållits i Sionkyrkan på S:t Olofsgatan. Uppförandet hos vissa elever var klart klandervärt. Antagligen led dessa individer av den hyperaktiva-impulsiva formen av ADHD. Men mest led läraren. Det var hen som behandlades, inte de orosmoment som hade orsakat tumultet.

%d bloggare gillar detta: