Aerosoler och droppar dominerar smittspridningen, inte dörrhandtag och hissknappar


Den allra största smittspridningen av coronaviruset sker genom luften, inte på grund av kontaminerade dörrhandtag eller bussäten.
https://www.svd.se/manniskor-inte-dorrhandtag-for-smittan-vidare/i/senaste

Forskarna har blivit alltmer övertygade om att den allra mesta smittspridningen sker genom luften, genom de små droppar eller aerosoler som bildas när vi andas, skrattar eller sjunger. Risken för så kallad kontaktsmitta är förhållandevis liten.

Det visar en genomgång av det aktuella kunskapsläget i tidskriften Nature.

Att man hittar rester av viruset lite överallt är inte så konstigt, men det är oftast inte sådana rester man blir sjuk av.

De här resterna går att jämföra med virusets (döda) kropp. De är inte infektiösa.

De studier som publicerades i våras, som visade att virusrester från ytor kan infektera celler, utgick från enorma virusmängder, inga som man skulle kunna stöta på ute i det verkliga livet.

Därmed inte sagt att kontaktsmitta inte förekommer i samband med pandemin. Men risken är förhållandevis liten och kontaktsmitta är definitivt inte den drivande orsaken till att så många blir sjuka och dör.

Att hålla en god handhygien är alltid viktigt, inte bara för coronaviruset, utan för alla möjliga sorters bakterier och virus, såsom vinterkräksjuka och RS-virus, där kontaktsmitta är betydligt mer vanligt förekommande.


Originalartikeln i Nature:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00251-4

%d bloggare gillar detta: