Allvarstider kräva ansvar

Och som under det senaste dryga året även avstånd.

Kolla den här affischen från Järnvägsmuseet (som dök upp när jag var inne på Digitalt Museum):

https://digitaltmuseum.org/021029238994/affisch

Text till affischen: Motivet föreställer en man och en kvinna som står med ett visst mellanrum. I utrymmet mellan personerna står det ”Allvarstider kräva ansvar” samt ”6′” med en pil som pekar mot fötterna mot de båda personerna och undertecknat ”JTJ Trafikchefen”.

Men vad betyder primtecknet efter siffran 6 (’)?

Svar: Affischen är designad av Björn Lindell och har ingen järnvägsförlaga. Bakgrunden är en reklambild från 1920-talet. På föreningens Facebooksida stod det våren 2020 ”Dubbla spårvidden på JTJ, d v s sex fot, rekommenderas som säkert avstånd när resenärerna nu kommer till Jädraås.”

Som symbol för fot används fottecknet (primtecknet) ′.

Spårvidden på Jädraås – Tallås Järnväg är 891 mm (knappt 3 fot). 6 fot blir drygt 1.80 meter vilket torde vara ett lämpligt minsta avstånd att hålla i denna coronatid.