Om luktsinnet återkommer efter Covid-19 kan bajset lukta som färska vaniljbullar

https://esvd.svd.se/shared/article/utan-dofter-dor-fantasin/NBTEmoYa

Forskarna uppskattar att mellan 50 och 80 procent av dem som haft viruset har fått någon form av luktproblem.

De sakkunniga tror att parosmi orsakas av en felkoppling mellan näsan och hjärnan. I luktbulben, som kallas ”lukthjärnan” och är extremt välordnad, finns olika mottagarstationer. Näshålan har cirka 350 olika luktreceptornervceller; som var och en alltid leder till samma mottagarstation. Dessa celler återbildas varannan vecka. När cell X drabbas av ett coronavirus och sedan återbildas snirklar den sig förmodligen in till en annan mottagarstation än vad den brukar. Luftmolekylerna går vilse och förvirring uppstår när hjärnan ska tolka informationen.

Avsaknad av luktförmåga (anosmi) kan inom loppet av några timmar övergå i luktförvrängning (parosmi). Att borsta tänderna kan bli som att hälla bensin på tungan. Kaffe, choklad, vitlök, gurka, parfym kan lukta kemiskt eller härsket.

Det kan jämföras med att komma hem, tända lampan i hallen varvid stereon går i gång eller slå på spisen och dammsugaren börjar brumma.

Vittnesmålen är samstämmiga: plötsligt är de bara där, de smak- och luktmässiga kortslutningarna. Bajs luktar färska vaniljbullar, bullarna luktar surströmming, som i sin tur luktar hallonpuré.

%d bloggare gillar detta: