Snart kan vi stå inför en mega-variant som är betydligt mer smittsam och dödlig

https://www.svd.se/mutationerna-tar-over-brattom-med-vaccin-20

Det är bråttom: En ny generation med uppdaterade coronavaccin behöver tas fram snarast. De muterade virusstammarna blir allt fler och väntas under året ta över den ursprungliga varianten.

Den snabba spridningen bekymrar internationella virusexperter, bland dem Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève samt chef för Institute of Global Health: Den sydafrikanska varianten är klart oroande. Den är runt 50 procent mer smittsam än ursprungsviruset och det krävs större insatser för att hejda smittan. Vissa rön tyder på att virusstammen också kan ge allvarligare sjukdom.

WHO’s chefsepidemiolog Maria Van Kerkhove framhåller att varianten, som tros ha sitt ursprung i Sydafrika, bör tas på största allvar: Den är mer smittsam och det är oerhört viktigt att vi följer denna och andra mutationer av viruset.

Snart kan vi stå inför en ”mega-variant” som är mer smittsam och dödlig samt ger långtids-covid och är resistent mot antivirala läkemedel. På samma gång. Det är steget bortom den sydafrikanska varianten.