”Att ha pannben” – vad menas med det egentligen?

Jag hörde precis uttrycket i ett av veckans alla (de är många!) program som ägnas åt elitidrott och dess utövare. (Mästarnas mästare rörde det sig om. Jag tittar inte på sådana program, men råkade höra, detta när jag låg utsträckt på rygg på golvmattan framför TV-apparaten -min metod för att försöka förebygga gamnacke).

Synonymer till uttrycket: https://www.synonymer.se/sv-syn/pannben

Aftonbladet använder sig av det: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3JbrPe/stockholmare-ombedes-ha-pannben

Här får vi kanske en förklaring – både till uttryckets betydelse och varför vi har de miserabla chefer vi har nuförtiden:

Är du mentalt stark, eller försöker du bluffa?

”En riktigt trend i dagens ledarskapsutbildningar nu är att ha ett ”starkt pannben”. På engelska kallar man det för ”grit”, ett modeord i ledarskapsträning där. Det innebär att man är mentalt tuff, står ut med både motgång och hinder – men är så beslutsam att genomföra svåra saker att man inte fegar ur eller ger upp”

Gode Gud vilket dumflum! Jag tar mig för pannan!!

Men när jag passerade apparaten en stund senare skymtade Boklöv i ögonvrån. Expressen tar vid :

”Jag tjänade aldrig några pengar på backhoppningen. Jag hade i stort sett inga sponsorer alls. Så det är klart att det var tufft, men det var inte för pengarna som jag höll på. Det var för att jag älskade backhoppning, säger Jan Boklöv som under sin karriär jobbade på en förskola. ”

Boklöv är vad jag kallar en mästare. Han idrottade inte för pengarna utan för att det var roligt. Och han ägnade sig ju åt backhoppning, trots frekventa anfall av epilepsi. Pannbenet har han kvar, det noterade jag. (Han om någon har väl levt upp till det där med ”grit” eller vad det nu heter, men utan baktanken att spela rollen som tuff ledare).

Och tänker klokt, det gör han: ”I stort sett all sport på tv kostar pengar i dag, och jag är inte intresserad av att betala för det. Det finns roligare saker att göra i livet.”


https://www.expressen.se/sport/svara-epilepsin-stoppade-ikonens-medverkan-i-svt/

Och V-tecknet gjorde han redan i luften, med hjälp av skidorna!

%d bloggare gillar detta: