Variants of Concern

https://www.dn.se/varlden/brasilianare-pa-tvangssemester-for-att-fa-bukt-pa-smittsam-variant/

Klipp ur artikeln i DN:

Den brasilianska varianten upplevs som mycket dödligare. Ytterst få av våra patienter överlever, säger intensivvårdssjuksköterskan Ana Lúcia Sena, 49.

Forskare kallar den brasilianska varianten för P1 och har klassat den som ett så kallat VOC-virus (Variants of Concern). Den är minst lika farlig som den brittiska och sydafrikanska varianten. Det som oroar mest är att antalet patienter under 59 år som dött har ökat dramatiskt. Enligt en undersökning från det brasilianska hälsodepartementet står åldersgruppen 30–59 år numera för 27 procent av dödsfallen. 

En studie visar att den brasilianska P1-varianten är 2,2 gånger mer smittsam än det första coronaviruset och kan smitta den som redan haft covid-19. Grannländerna har stängt sina gränser, men varianten har ändå bekräftats i 33 länder, bland annat i Sverige.

Vad den brasilianska varianten lärt oss är att allt snack om flockimmunitet inte varit något annat än fantasier, säger den brasilianske forskaren Miguel Nicolelis vid Duke University i USA.

Miguel Nicolelis varnar också för en andra brasiliansk variant som kallas P2 och som redan fått fäste i delstaten Rio de Janeiro med 17 miljoner invånare.

Brasilien har nyligen upptäckt en tredje variant som går under beteckningen N9.

Världens femte största land har blivit en smitthärd som sprider sina varianter till andra kontinenter.

%d bloggare gillar detta: