Fiskhypotesen sågas

https://www.dn.se/vetenskap/karin-bojs-man-kan-bli-manniska-utan-att-ata-fisk/

Hämtat ur artikeln i DN:

I veckans nummer av Nature presenteras rön som talar emot fiskhypotesen.  En internationell forskargrupp presenterar fynd från Kalahariöknen: som stenverktyg, brända strutsägg och en samling mycket snygga kristaller av kalkspat. Kristallerna verkar samlade för ungefär 105 000 år sedan.

Det var sextio mil från boplatsen till närmaste kust, så skaldjur och saltvattensfiskar kan knappast ha ingått i människors diet.

Det är en stor vetenskaplig nyhet att ett modernt och symboliskt beteende, som att samla på vackra stenar, förekom i Kalahariöknens inland vid tiden för mänsklighetens gryning – utan hjälp av fisksyror!

Min reflektion är att nutidens veganer klarar sig lika bra utan fisk som san – folket har gjort i årtusenden där nere i den stora öknen i sydvästra Afrika.