Öppna upp broarna i den gamla Hantverks- och Sjöfartstaden Lidköping

Enligt NLT skall det anläggas ett lekområde alldeles vid Torgbrons västra fäste. Det är säkert ett projekt som går hem i stugorna, även om leken kommer att äga rum farligt nära kajkanten vid Lidan.

Men vill vi verkligen blåsa liv i innerstaden så måste vi åter få in skeppen och skutorna – och det ända fram till torgen (Gamla och Nya stadens). Det finns inget annat sätt att återskapa den rätta känslan i Hantverks- och Sjöfartsstaden. Och ett sådant projekt är värt varenda krona!

I väntan på att denna tanke förverkligas borde vi göra något åt den urtrista Skaragatan. Tänk bara på de tre vita AB Bostäderhusen (kommunens bolag) längs med denna ”paradgata”. Man får nästan söka sig till gamla Östblocket för att hitta en mer deprimerande syn på en så viktig plats.

Och Stadshusets arkitektur gör ju att det ser ut som att hela byggnaden håller på att sjunka ned i kvickleran. Hur tänkte de som antog just det arkitektförslaget?

Stadshuset är inte mycket att göra åt, men ett stort antal nyplanterade och livgivande träd utmed gatan skulle innebära ett rejält lyft.

Men det är det som som illustreras av bilderna här nedan som är viktigare än allt annat, om vi verkligen vill återge Lidköping den känsla som gått förlorad. Foton från Sjöhistoriska Museet:

Jag inbillar mig att Skaraborna, som ju har en så fantastisk stadskärna, vill att deras stad skall ge namn åt riktigt vackra gator.

%d bloggare gillar detta: