Att uppträda taskigt mot arbetskamrater – ett beteende som smittar

Länken går till en artikel i SvD som handlar om taskigt beteende på jobbet, ett beteende som tycks vara smittsamt.

https://www.svd.se/ohovligt-beteende-pa-arbetet-smittar

Artikeln bygger på en doktorsavhandling av Kristoffer Holm, publicerad vid Lunds Universitet

Ur artikeln i SvD:


”Otrevligt beteende på jobbet tenderar att sprida sig. Inte bara den som är utsatt påverkas utan även om­givningen, visar forskning. Små oförskämd­heter kan få stora konsekvenser.”

”Taskigt beteende på jobbet kan se ut på många sätt. Kritisera någons arbete inför kunder. Kommentera en kollegas förslag i raljant ton. Passa på att säga något nedsättande när andra arbetskamrater hör. Eller kanske komma ut med två kaffekoppar från pentryt och tydligt visa att det bara är en person man vill fika med.”

”Definitionen av ohövligt beteende är ett lågintensivt beteende där personer bryter mot normen på sin arbetsplats och beter sig respektlöst mot andra. Det kan vara ett sätt att medvetet skada en person, eller en omedveten handling. Exempelvis nedsättande kommentarer, att avbryta, låta bli att svara, vara nedlåtande eller ha ett avvisande kroppsspråk. Samma handlingar kan ingå i mobbning, men mobbning definieras som mer intensiva, upprepade handling som pågår under längre tid med avsikt att skada och där den mobbade hamnar i underläge.”

Om man själv har iakttagit ett ohövligt beteende är man mer benägen att vid ett senare tillfälle bete sig likartat.

Avhandlingen kan fås fram genom att söka på: Longitudinal Outcomes of Witnessed Workplace Incivility: a Three-Wave Full Panel Study Exploring Mediators and Moderators

Jag har själv varit taskig, särskilt mot de som har gjort narr av mitt engagemang för miljön. Då har jag gett igen, och det med skarp ammunition. Men när jag blir långsint kan samvetet göra sig påmint, måhända med all rätt.

%d bloggare gillar detta: