Solskyddsmedel är blott ett komplement till kläder, solhatt och skugga

I Go’kväll diskuteras solskyddsmedel. Min uppfattning är att de som medverkar har en alldeles för okritisk inställning till dessa medel.

Jag minns en jättebra artikel i SvD som jag läste för några år sedan. Och den gick att hitta:

https://www.svd.se/expert-solskyddskram-skyddar-inte-barnen

Klipp ur artikeln:

Inställningen att solskyddsfaktor tillåter dig att vara ute i solen längre är direkt farlig.
Man ska egentligen bara ha solskyddskräm där man inte kan skydda sig med kläder, särskilt när det kommer till barn, säger Olle Larkö, hudläkare och professor i dermatologi.

Den allmänna inställningen har varit att ”så länge man smörjer in sig kan man vara ute länge” är felaktig och förenat med en rad risker.
Det är jätteviktigt att lyfta problemet med övertron på solkrämer, säger Olle Larkö.

Han är orolig för ”pressandet” där soldyrkare ligger raklånga på stranden och smörjer in sig i tron att det skyddar mot cancer.
Det finns tecken på att solskyddsfaktor skyddar mot viss cancer. Men det skyddet syns inte lika tydligt när det kommer till malignt melanom.

På stranden kan man se att fler små barn som har på sig dräkter när de badar och leker i solen. De ser ju lite lustiga ut, men det är en positiv utveckling. Att använda kläder istället för solkräm är rätt väg.

Olle Larkös rekommendation är att vara i solen högst en halvtimme åt gången och då är det okej om man är ute mitt på dagen.
Solen är även bra för dig och en viss typ av strålning, UVB-strålning, stärker produktionen av D-vitamin i huden.

Olle Larkö säger att samma råd gäller för både vuxna och barn, där lättare kläder är ett effektivt skydd och att tiden i direkt solljus ska begränsas.

Föräldrar som dessutom är oroliga över hur solkrämer kan påverka barnen undviker den oron genom att använda luftiga kläder eller kanske en UV-dräkt.
Vissa krämer absorberas genom huden som vi sedan kissar ut. Vi vet inte om det är dåligt för oss, men det är svårt att säga om det är bra.

Barn under ett år ska inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget enligt Strålsäkerhetsmyndigheten och äldre barn bör ha solhatt, solkläder och solkräm på oskyddad hud.

Så skyddar du barnen mot solen:
• Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget.
• Små barn kan skuggas med till exempel parasoll eller soltält.
• UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.
• Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11-15).
• Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläder inte täcker.
• Det finns solskyddsmedel som är vattenfast, särskilt anpassad för barn och som har hög solskyddsfaktor (minst SPF 30). Tänk dock på att solskyddsmedlet kan försvinna när barnet torkar sig på handduken. Återapplicera därför ofta.
• Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Det var inte riktigt det budskapet vi fick höra i Go’kväll. Det hade varit bra om en hudläkare hade fått medverka.

Jag tror att det kan vara bra att använda lite tjockare tyg i kläderna, typ jeanstyg.

%d bloggare gillar detta: