Alzheimer är i själva verket fyra olika sjukdomar

Detta enligt dagsfärsk forskning som presenteras i SvD:

https://www.svd.se/ny-studie-alzheimer-inte-en-sjukdom–utan-fyra

”Alzheimer är inte bara en sjukdom utan har fyra olika varianter. Det visar resultat från en internationell studie ledd av forskare i Lund. I ett slag förändras den etablerade bilden av sjukdomen.”

Under strecket

”Vid Alzheimers sjukdom sker sjukliga förändringar i nervsystemets vävnad. Dels bildas plack av proteinet beta-amyloid, dels uppstår så kallade neurofibriller. Det senare är ett slags trådliknande nystan som klibbar ihop sig i hjärnans nervceller och består av proteinet tau.”

Plackens utbredning skiljer sig inte mellan de fyra varianterna av Alzheimer. Det gör däremot detta tau.

Variant 1: Hittills betraktad som huvudtypen. Tau sprider sig främst inom tinningloben och påverkar i första hand minnet. 33 procent av alla fall.

Variant 2: Sprider sig i motsats till variant 1 i resten av hjärnbarken. Mindre problem med minnet än vid variant 1. Större svårigheter med exekutiva förmågor som att tänka ut, planera och utföra en handling. 18 procent av alla fall.

Variant 3: Upplagringen av tau sker i bakre delen av hjärnan i synbarken. Det ger symtom där patientens rumsuppfattning rubbas. Patienten får svårigheter med att orientera sig, urskilja former och konturer, avstånd, rörelse och föremåls plats i förhållande till varandra. 30 procent av alla fall.

Variant 4: Tau-proteinerna fördelar sig asymmetriskt i vänster hjärnhalva. Det ger typiska symtom som språkstörningar och talsvårigheter.19 procent av alla fall.

%d bloggare gillar detta: