Postcovid är en hälsokris som kan komma att prägla en hel tidsålder

https://www.svd.se/en-miljon-britter-har-postcovid-sa-att-jag-inbillade-mig


Föreställ dig hur det känns att varken kunna prata eller gå därför att du inte får luft och att läkaren säger att allt ser normalt ut i undersökningarna och att problemet sitter i huvudet och inte i kroppen. Du lider bara av ångest.

Efter nio månader kom vändpunkten för den 31:åriga Jasmine Hayer. Hon fick kontakt med William Man, en lungspecialist som arbetar med patienter med postcovid vid Royal Brompton Hospital. Hon genomgick bland annat en specialiserad lungundersökning, en så kallad VQ scan. De nya undersökningarna visade att hon hade vätska kring hjärtat och att hon flera blodproppar i lungorna.

När sars-cov-2 dök upp tog det månader innan Folkhälsomyndigheten begrep att det var allvar. Följderna av det ”antialarmistiska förhållningssättet” tänker jag inte fördjupa mig i det här sammanhanget.

Men en sak måste vi kunna kräva av FHM och Socialstyrelsen. Det handlar om att det är dessa myndigheters förbannade plikt att se till så att all sjukvårdspersonal tar de som söker för postcovid-symtom på fullaste allvar. Och det är verkligen inte att kräva för mycket med tanke på hur myndigheterna betedde sig i inledningen av pandemin.

%d bloggare gillar detta: