Vi som inbillar oss att vi kommer ihåg hur Falköping såg ut förr

”Jag läste nyligen på nätet en några år gammal intervju med Marianne Ahrne, där hon tog upp den stora betydelse i livet som många lärare haft.”

”Marianne har så rätt. Våra lärare har påverkat våra liv. Det vore trevligt att läsa mer kring detta i vår spalt.”

Så inleds ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi som kom ihåg hur Falköping såg ut förr”. Inlägget har lett till många kommentarer. Här är mitt bidrag:

Lektor Peter Koeck hade jag i franska. Jag tror att det fanns kvinnliga elever som blev rätt så förtjusta i Peter!
Bengt Ulf var lektor och huvudlärare i biologi. Under första halvan av 1960-talet fick jag följa med familjen Ulf till stugan i Ammenäs (varje sommar) – med bad, bus, fågelskådning, fjärilsfångst och mycket annat spännande på programmet! Erik Persson hade jag i svenska. När vi var på kulturresa till Rom 1971 berättade han om uppväxten i Helsingborg(?) där han bl.a. hade ägnat sig åt boxning. Curt D. Johansson hade jag i engelska. Han hade en järnhård disciplin i klassrummet men jag vet att Marianne Ahrne gjorde ett TV-program där han intervjuades (för ca 15 år sedan??) och hon hyllade verkligen hans lärargärning! I geografi undervisades vi av Knut Fredriksson (bördig från Sandhem där han var aktiv i hembygdsrörelsen). Han gick under benämningen ”Tabellknutte. En period hade vi Ruben Werjefeldt i gymnastik. Nu har han dykt upp igen, som svärson till en av våra grannar!! Lasse Johansson var min kemilärare. Han bodde granne med oss på Bestorp och körde alltid sin SAAB iförd bilhjälm.
Helmysige Gunnar Storm var min mattelärare i Realskolan.
Nils Berglund hade vi i historia, med start hösten 1968, samtidigt som invasionen i Tjeckoslovakien ägde rum. Den historiska händelsen togs verkligen upp i undervisningen. Nils var mycket kunnig och hade givit ut flera ”handböcker”, om bl.a. Grekland.
Leif-Harald Ohlsson var min biologilärare. En gång påtalade jag att jag hade fått ett poäng för mycket. Den uppgiften tog han ingen som helst notis om!
Ett av ämnena i dem muntliga tentamen inför Realexamen var kristendomskunskap. Vi var några grabbar som bakade en sockerkaka och cyklade hem till vår lärare i kristendom, Greta Bergsten – detta för att sondera terrängen. Vi fick en trevlig fikastund men i övrigt fick vi se till så vi var ordentligt pålästa när det var så dags.
Min tid på HAL/Kyrkerörsskolan utspelade sig mellan 1965 och 1971.
Efter så många år är det inte särskilt konstigt om minnet skulle spela mig ett och annat spratt!!


En Ulla kommenterar: Bengt Rahm. Vilket minne!!

Och skall man skriva inlägg i denna grupp gäller det att komma ihåg (gärna med en liten reservation på slutet).
Det man kom ihåg borde väl, ur ett språklig perspektiv, vara utraderat vid det här laget?

%d bloggare gillar detta: