Var hamnar tatueringsfärgen?

Den kan sprida sig från huden och lagras i andra delar av kroppen. Patologer har hittat infärgade, förstorade lymfkörtlar hos tatuerade personer som obducerats. Man har sett att den som har en grön tatuering på armen och man går in och tittar i kroppen, så är den närmsta dränerande lymfkörteln också grön. Är tatueringen röd är även lymfkörteln det.

Att färgen sprids i kroppen beror på att immunförsvaret kickar i gång när färgpigment injiceras. Färgen kan flyttas vidare via blodet och lymfvätskan. Man har även hittat tatueringsfärg i levern och i ryggmärgen.

I sina stickprovskontroller av tatueringsfärger har Läkemedelsverket upprepade gånger hittat förbjudna ämnen och färger med för höga halter av föroreningar. I vissa fall har det handlat om polyaromatiska kolväten (PAH), som misstänks vara cancerframkallande.

https://www.lakemedelsverket.se/sv/kosmetika/tatueringsfarger

En sak är säker: På bloggarens kropp lär det aldrig hamna någon tatuering.

%d bloggare gillar detta: