Vi behöver alla bo grannar med en skyfallspark

Det finns de som inte begriper att vi måste sluta upp med att hårdgöra marken. Ansvaret för att så sker vilar på oss alla, men givetvis har våra politiker ett särskilt stort ansvar.

DN har en artikel som behandlar detta viktiga ämne:

https://www.dn.se/kultur/annica-kvint-skyfallsparken-ar-framtidens-basta-granne/

Allt fler skyfall och översvämningar drabbar våra städer i klimatförändringarnas spår. Parker som buffrar och leder vidare vattnet är en långsiktig skyddsåtgärd, skriver Annica Kvint.

De extrema mängder vatten de allt vanligare skyfallen för med sig måste ju ta vägen någonstans, och i många allt mer asfalterade och stenlagda städer riskerar det här att bli ett gigantiskt problem. Hårdgjord mark kan inte absorbera vatten och städernas dagvattenbrunnar är inte alls dimensionerade för den typ av skyfall vi nu ser.

I Järfälla kommun skrev man in krav om ekosystemtjänster i översiktsplanen redan för tio-tolv år sedan. Kyrkparken i Barkarbystaden är ett gott exempel på en lyckad skyfallspark!

En stadsdel där det inte blev någon sådan vattenabsorberande park är Kartåsen i Lidköping. Där ser det ut som om någon galning hade bränt av ett taktiskt kärnvapen. Inte minsta stubbe syntes till efter det att kommungubbarna (Det gröna folkhemspartiet) hade gjort sitt.

Dessvärre ser det inte mycket bättre ut när vissa villaägare har varit i farten.

%d bloggare gillar detta: