Om fler vore som Kronblom skulle framtiden se betydligt ljusare ut

https://www.svd.se/nar-kronbloms-jakt-pa-en-tupplur-forlorade-sin-charm

Hämtat ur Understreckaren:

Efter nästan 100 år har man nu aviserat att det är dags för den svenska glesbygdens ädle vilde att lägga sig på sofflocket för gott. 

Eftersom Kronblom varken är intresserad av att konsumera eller prestera ter sig hans levnad som överflödig och meningslös i dessa dagar.

Utmärkande för Kronblom är bekymmerslösheten – den obefintliga oron inför hur försörjningen ska tryggas. Kronblom står ständigt utan inkomst och ger varje morgon akt på det budskap som står broderat på bonaden ovanför hans välkända kökssoffa: ”Vila idag, arbeta imorgon.”

Han strävar ingenstans, varken framåt eller bakåt, uppåt eller nedåt, och underkastar sig inte det system av samhälleliga och individuella plikter som både hög och låg bundits vid. Kronblom är den svenska glesbygdens ädle vilde som med lättsinne och överseende betraktar böndernas, de gnidna handlarnas och de rättfärdiga torparnas strävsamma knog. Kronblom är inte lat, men han söker inte efter innehåll och mening i tillvaron och kan därför luta sig tillbaka.

Det kan tyckas märkligt att Kronblom lägger av just nu, i en tid när hans likgiltiga attityd inför grannlåt och ytliga statusmarkörer kunde bli en ledstjärna för dem som tröttnat på överkonsumtion och sönderrenoverade lägenheter vilka köps och säljs innan någon hunnit flytta in.

Men måhända hinner Sveriges mest kände arbetskritiker få upprättelse på sin dödsbädd. 

%d bloggare gillar detta: