Det är något stenåldersaktigt över äktenskapsmarknaden

För kortvariga relationer vill de flesta ha en snygg partner. Men i det långa loppet satsar de flesta på andra kvaliteter – som ekonomisk potential.

https://www.svd.se/vad-styr-vara-romantiska-preferenser

Grovt sagt handlar det om den gamla klichén som påstår att män vill ha vackra kvinnor och kvinnor vill ha rika män.

Artikelförfattaren har alltid haft svårt för att se kvinnor ränna omkring som besatta efter män med makt, position eller rätt och slätt pengar. För att inte tala om män som tappar allt förnuft och kritiskt sinnelag när kvinnor är unga och har långt, blont hår och hårt uppumpade bröst. Det finns något ovärdigt över bäggedera, något stenåldersaktigt.

När det handlar om korta förhållanden eller kärleksaffärer är det således ingen större skillnad på hur kvinnor och män värderar en partner. Här vill alla egentligen bara sätta tänderna i folk som ser läckra ut. Men så fort vi rör oss in på ambitionerna för ett långvarigt förhållande med engagemang, djupa känslor och ömsesidiga förpliktelser, börjar önskelistorna att divergera. Bägge könen vill visserligen gärna ha en partner som är vänlig och intelligent, men män prioriterar konsekvent utseende högre än kvinnor, medan kvinnor sätter resurser, ambition och status högre än män.

Men när allt kommer omkring hänger en partners ”värde” på vad han eller hon passar till för just oss. För en art som lever av att vara social och är beroende av inbördes samarbete, räcker det inte med att bli ihop med den partner som kommer med de bredaste skuldrorna, den smalaste midjan eller det högsta IQ:t. Trots att de i det stora hela har lite bättre gener att erbjuda nästa generation. Till syvende och sist kommer det förmodligen att vara viktigare för ungarnas överlevnad att man har ett bra förhållande med den som levererar hälften av deras gener. Det handlar ju just om samarbete.