Ät godis 1 – 3 gånger i månaden, helst varken oftare eller mer sällan än så


Runt 15 kilo per person och år, så mycket godis äter vi svenskar enligt Jordbruks­verkets statistik. Det motsvarar närmare 300 gram per person i veckan. Vissa sorter är farligare för hälsan än andra.

Läs mer i SvD:

https://www.svd.se/mattfullt-godisatande-kopplas-till-langre-liv/i/alla-artiklar/om/alltid-pa-mandagar

Hämtat ur artikeln:

Flera studier har visat på riskerna med högt sockerintag. Det handlar om såväl viktökning som övervikt och följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. Sockersötad dryck tycks innebära störst risk.

Hälsofördelarna med choklad tillskrivs framförallt flavonoiderna, antioxidanterna i kakaon. En studie med över en miljon deltagare, visar på en marginellt minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes, men det går knappast att rekommendera choklad av hälsoskäl.

De som äter mycket lakrits behöver veta att det finns specifika risker förenat med detta. Lakrits innehåller glycyrrhizinsyra, som kan medföra en rubbad saltbalans och ökad vätskeansamling i kroppen, vilket i sin tur kan leda till högt blodtryck, huvudvärk och hjärtproblem. Det finns också en ökad risk för fosterskador varför i synnerhet gravida bör begränsa sin konsumtion. 

En Harvardstudie som tittade på godiskonsumtion i relation till livslängd fann faktiskt att godiskonsumtion kan kopplas till längre liv (här finns inga uppgivna kopplingar till godisindustrin). Längst levde den grupp som konsumerade godis 1–3 gånger per månad. Men även de som åt godis oftare än tre gånger per vecka levde längre än gruppen som helt uteslöt godis

Bloggarens garanterade ranson för 10 dagar = 2 chokladkakor. (Fast han föredrar Änglamark då de kakorna väger 15 g mer per styck):

%d bloggare gillar detta: