Koka inte kokekaffe men koka helst vattnet till bryggkaffet

Hässleholm har i nuläget problem med vattenkvaliteten. Medborgarna uppmanas att koka dricksvattnet för att undvika gastroenteriter.

Eftersom vattnet i en kaffebryggare aldrig kommer upp i 100 grader Celcius måste kaffevattnet först vara kokt. Kokekaffe är däremot aldrig på tapeten eftersom ett sådant kan bidra till att kärlen kläggar igen.

”Anledningen är att ofiltrerat kaffe som det svenska kokkaffet, arabiskt kaffe samt, i mindre utsträckning, espresso innehåller kolesterolhöjande ämnen, diterpener. Bryggkaffe är så gott som fritt från dessa ämnen då de fastnar i kaffefiltret.”


Läs mer via länken här nedan eller läs farmakologiprofessor Bertil Fredholms alldeles utmärkta bok Kaffeologi (tidigare avhandlad i denna blogg).

https://ki.se/forskning/nyfiken-pa-kaffe

%d bloggare gillar detta: