Det konstiga är inte att det finns människor med ångest, utan att det finns de som inte har det

I den nya boken ”Depphjärnan. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?” (Bonnier Fakta) sammanfattar Anders Hansen sina kunskaper om varför vi mår som vi mår.

Hämtat ur artikeln ”Lycka är inget normalt känsloläge” i morgondagens SvD:

Ta bara en sak som ångest, som generellt har setts som ett sjukligt tillstånd. Men saken är att vår hjärna inte är utvecklad för att skänka oss välbefinnande. Hälften av våra förfäder dog redan före tonåren, och det är därför våra hjärnor är utvecklade för att måla fan på väggen. Ångesten är en reflex som syftar till att hjälpa oss att överleva.  

Hjärnans huvudsakliga uppgift inte är att hålla oss lyckliga och välmående, utan att helt enkelt hålla oss vid liv.

Hälften av vår benägenhet att drabbas av ångest och depression beror till hälften på våra gener. Anders Hansen beskriver det som att ”generna laddar pistolen, miljön trycker på avtryckaren”. 

Vi är inte utvecklade för hälsa eller lycka utan för överlevnad och reproduktion. Att alltid må bra är ett orealistiskt mål. Vi är inte byggda så.

Ångest och depression är oftast försvarsmekanismer. De är båda en normal del av den mänskliga naturen och betyder inte att du är trasig eller sjuk. Och de beror absolut inte på brister i din karaktär!

Strunta i lyckan! Att förvänta sig att alltid vara lycklig är inte bara krävande och orealistiskt – det kan få rakt motsatt effekt!

%d bloggare gillar detta: