Om Svenska SS-fruar

För att gifta sig med SS-män var kvinnor tvungna att genomgå skallmätning, hudanalys och gynekologiska undersökningar – med målet att föda ett dussin ”ariska” barn. Anders Rydell läser ett initierat socialreportage om de svenskor som blev SS-fruar.

https://www.svd.se/svenskorna-som-var-nazitidens-is-kvinnor/av/anders-rydell

”De var inte bara hustrur till medlemmar i Heinrich Himmlers ökända organisation Schutzstaffel. I Nazityskland, där det privata alltid var politiskt, var de medlemmar av en rasmässig adel med uppgift att avla fram en arisk härskarklass. SS, från början Hitlers personliga vaktstyrka, utvecklades under 1930-talet till en stat i staten. Kraven för medlemskap var hårda, där intellekt, lydnad, hänsynslöshet och rasrenhet stod i centrum. Medlemmar skulle uppvisa en ”rasren” stamtavla tillbaka till 1700-talet, och därtill visa att det inte fanns ärftliga sjukdomar, sinnessjukdom eller alkoholism i släkten. Grindvakt var rasmyndigheten Rasse- und Siedlungshauptamt – förkortat RuSHA.”

”För att gifta sig och skaffa barn med sina SS-män var de unga svenskorna tvungna att passera samma rasmässiga nålsöga med släktforskning, skallmätning, hudanalys och gynekologiska undersökningar, där det skulle utrönas hur många barn de kunde föda åt Führern – helst ett dussin eller fler. De var också tvungna att ge upp sitt svenska medborgarskap, sina karriärer och genomgå husmorsutbildning i SS regi.”

”Styrkan i Christoph Anderssons bok är inte att han förmedlar nya kunskaper eller insikter om detta program – utan att han lyckas skildra den glåmiga och vardagliga realiteten, det omöjliga och förljugna i de storvulna idéerna om rasrenhet. Om parens kamp för att passa in i en lögn – en mall som därför är omöjlig att uppnå. Någon har ett misstänkt utseende, andra försöker gömma sinnessjuka släktingar eller gudstro.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/SS-Rasse-_und_Siedlungshauptamt

Vi hoppas slippa uppleva uppföljaren – Svenska SD-fruar! Hugaligen!!!

%d bloggare gillar detta: