Män i medelåldern luktar värst!!

Hämtar ur artikeln ”Kroppslukten kan vara en stor evolutionär fördel” på IDAG-sidan i morgondagens SvD. I artikeln bemöter luktforskaren Johan Lundström och läkaren Margareta Frohm-Nilsson påståenden om svett.

https://www.svd.se/kroppslukten-ger-oss-stor-evolutionar-fordel

Huruvida man kan lukta sig till den optimala partnern är oklart. Johan Lundströms slutsats är att vi kan känna en biologiskt lämplig partner via kroppslukt, men att den effekten är väldigt liten. Det kanske rör sig om fem procent, vilket innebär att det är en stor evolutionär fördel för rasens fortlevnad på populationsnivå, men för den enskilda individen har den en försvinnande liten effekt.

Kan man lukta sig till sjukdom eller fertilitet?
Johan Lundström är övertygad om att så är fallet. Har man ägglossning, är sjuk, har hudcancer, Parkinsons sjukdom eller diabetes utsöndrar man en viss kroppslukt. Går vi tillbaka 100 år så var lukten en viktig del i läkekonsten och de som har varit med länge på bakterielabben på våra sjukhus kan lukta på ett blodprov och säga att det här är en stafylokockinfektion. Och nästan allt vi har i blodet kommer ut genom kroppslukten på ett eller annat sätt.

Kan man känna sin egen odör? Jo, det kan man, men man vänjer sig vid den. Kroppslukten regleras i stort av tre delar, en dietisk, en genetisk och en bakteriell komponent. Ju mer kött man äter, desto mer tenderar man att ha en kraftig kroppslukt. Gener bestämmer till viss del svettmängden och dess sammansättning. Har du mindre mängd bakterier på kroppen luktar du mindre. (Bakterier bryter ner svettämnen till mer illaluktande komponenter).

Det finns en idé om att äldre människor har en viss lukt, ibland illvilligt kallat ”gubbsvett”. Och det verkar faktiskt vara så att människor tenderar att tycka att äldre har en speciell lukt, men det var först då studiedeltagare får reda på att denna doft kom från äldre som de uttryckte att den luktade illa. Innan dess var omdömet om lukten rätt neutralt!

De som upplevs lukta bäst är kvinnor i 20-årsåldern, samt kvinnor mellan 30 och 40 år. Män i medelåldern luktar värst!!!

%d bloggare gillar detta: