Under strecket tar sig an den förskräckliga skrockskräcken


https://www.svd.se/vem-vagar-val-lagga-nycklarna-pa-bordet

I boken ”Vardagsskrock” visar folkloristen Fredrik Skott att vi ogärna helt tycks vilja överge magiskt tänkande.

Ett av de senaste skotten på det svenska skrockträdet är den bland yngre svenskar spridda uppfattningen att brunnslock märkta med A betyder otur, varför man måste akta sig för att trampa eller cykla på dem; det finns till och med ­exempel på folk som blivit misstänka för ratt­onykterhet eftersom de undvikit A-brunnarna.

Bloggaren hade aldrig hört talas om just den vidskepelsen.

Men han minns när Wera-magasinet brann ner i Falköping, natten mot fredagen den 13:e december 1963.

https://digitaltmuseum.org/021016033813/branden-i-wera-magasinet-natten-12-13-dec-1963

Fobin mot nycklar på bord är utbredd främst i Sverige och Östeuropa, men ursprunget är oklart. Enligt en hypotes brukade prostituerade signalera tillgänglighet genom att lägga en nyckel på bordet, vilket gav bruket dåligt rykte. 

Fasan vid åsynen av svarta katter kan svårligen beläggas före sekelskiftet 1900 (och på vissa håll blir man snarare rädd för vita katter), men metoden för att avvärja fara som sådan – spottandet eller tviandet – har uråldriga rötter.

Ibland är det häpnadsväckande hur moderna uppfattningarna är, som i fallet med skräcken för fredagen den 13. Det finns till och med en vetenskaplig term för detta: paraskavedekatriafobi; den som är rädd för talet 13 i allmänhet lider av triskaidekafobi.

Sanningen är att fredagen den 13-skrocket tidigast kan beläggas i mitten av 1800-talet, och det blev populariserat ännu senare. Idén vann först anklang inom litteraturen, framför allt i Thomas L Lawsons roman ”Friday, the thirteenth” (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Inte förrän under decennierna därefter började folk i allmänhet uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt. 

Bokus om boken: https://www.bokus.com/bok/9789189215665/vardagsskrock-fran-abrakadabra-till-onskebrunn/

%d bloggare gillar detta: