Om demokratin faller i USA kan vi hälsa hem

Läs debattartikeln. (Risken för skrämselhicka är stor).

https://www.svd.se/har-vi-beredskap-om-usas-demokrati-faller

Allt fokus ligger nu på hotet från Ryssland. Men finns det alls någon beredskap inom det svenska säkerhets- och försvars­politiska etablissemanget för att USA kan komma att upphöra att vara en demokrati, skriver Bo Rothstein.

Det är per definition svårt att föreställa sig det otänkbara. Alltsedan 1917 då USA gick med på de allierades sida i första världs­kriget har väldigt många uppfattat landet som den liberala demokratins ankare och grund­läggande garanti i världen. Även om landets demokrati fortsatt uppvisar många svåra brister är USA i dag den enda demokratiska stormakten i världen. I nuläget finns det emellertid fog att ställa sig den närmast otänkbara frågan om så kommer att fortsatt vara fallet.

%d bloggare gillar detta: