Det har gått och blivit status att städa själv, ett sätt att visa upp det privilegie det är att ha tid

https://www.svd.se/dagens-privilegierade-stadar-sjalva

Citat:

Trots att det blivit vanligare med städhjälp så bara växer intresset för att städa själv. Det håller på att hända något med svenskars syn på vad som är ett gott liv – och hög status.

Att göra all städning på egen hand kan samtidigt ses som ett privilegium på så vis att det vittnar om att man har tid. Snarare än att göra karriär, ha en fin bil eller ett lyxigt boende är det för svenskar hög status just att ha tid – och en bra balans mellan arbete och fritid. I Sverige värderas också självförverkligande, och att uttrycka sin individualitet, högre än i andra länder. I det perspektivet kan det bli statusfyllt att också städa själv.

Städtrenden hakar i samtidens intresse för psykiskt välmående. Det talas om rengöringen som en övning i ”medveten närvaro”, mindfulness, och om hur den fungerar som ett slags katharsis. Självklart finns det också kändisar som förebilder: skådespelaren Helena Bonham Carter deklarerade redan för tio år sedan att hon hade slutat besöka en psykolog, och i stället använde sig av städning som terapi.

Bloggaren: De som har privilegiet att ha gott om tid (och gärna vill skylta med det offentligt) kanske borde fundera på att hjälpa ensamstående mödrar med städ och byk.

Helena Bonham kan ju komma efter och bona. Snacka om välmående! Och vilken katharsis det skulle bli!!

%d bloggare gillar detta: